HAMİLELİKTE OLUŞAN GUATR BEBEĞİN BEYİN GELİŞİMİNİ ETKİLEYEBİLİR

HAMİLELİKTE OLUŞAN TİROİD BOZUKLUKLARI ANNEYİ VE BEBEĞİ OLUMSUZ ETKİLİYOR
Editör
Demo Admin
Yayın
20 Kasım 2023 11:04
Güncelleme
20 Kasım 2023 11:04


Gebelik döneminde yaşanan bir dizi önemli hormonal ve fizyolojik değişiklikler nedeniyle tiroid hormonları etkilenebiliyor. Boynun hemen önünde adem elması denilen kıkırdağın hemen altında bulunan ve metabolizmayı düzenleyen hormonlar salgılayan tiroid bezinin çalışması da gebelik sırasında değişebilmektedir. Hamilelikte hem tiroid bezinin fonksiyonlarında hem de şeklinde bazı önemli değişiklikler görülebilmektedir.

Gaziantep Özel Hatem Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Esra Ülker, gebelikte tiroid hastalığı ile ilgili bilgiler verdi.

Tiroid hastalığının hem anneyi hem de bebeği etkiyebildiğinin altını çizen Dr. Ülker ‘Özellikle altta yatan bir tiroid hastalığı olanların ya da ailesinde tiroid hastalığı hikâyesi olanların gebelik planlarken ve / veya gebe olduğunuzu öğrendiğinde en kısa zamanda gerekli incelemeler için hekime başvurması gerekir’ dedi.

Hamilelikte guatr belirtileri önemsenmeli

Hamilelik esnasında oluşan guatr belirtilerini; sinirlilik, ellerde titreme, terleme, çarpıntı, kabızlık , konsantrasyon sorunları , uykusuzluk , soğuk ve sıcağa hassasiyet , kas krampları şeklinde sıralayabiliriz.

Tiroid’e karşı hem annenin hem de bebeğin sağlığı açısından yakın takip gerekir

Tiroid bezinin az ya da çok çalışmasına bağlı olarak ortaya çıkabilen hastalıklar gebelik dönemi için ayrı bir önem taşıyor. Özellikle daha önce tiroid hastalığı nedeniyle tedavi edilen kişiler, guatr hastalığı olanlar ya da tiroid hastalığı olan bebeği olan kadınların daha dikkatli olması gerekiyor. Bunun yanında bir otoimmün bozuklugu olanlar, ailesinde Graves hastaligi veya Hashimoto gibi otoimmün tiroid hastaligi öyküsü bulunanlar, Tip 1 diyabet hastalığı olan kadınlar, yüksek doz boyun radyasyonu veya hipertiroidizm tedavisi görenler gebeliği sırasında tiroid rahatsızlığı için diğer kadınlara göre daha yüksek risk altındadır. Bu durumda gebelik planlarken ve/ veya gebe olduğunu öğrendiğinde en kısa süre gerekli incelemeler için hekime başvurmalıdır.

 

Tiroid hormonları bebeğin beyin gelişimi açısından çok önemlidir.

Annede tedavi edilmeyen şiddetli hipotiroidi, bebekte beyin gelişiminin bozulmasına neden olabileceğini belirten Gaziantep Özel Hatem Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Esra Ülker ‘Hipotiroidi hemen fark edilmez ve tedavi edilmezse çocukta ciddi bilişsel ve gelişimsel anormalliklere neden olabilir. Doğumdan sonra hemen tanı konulursa bütün bu olumsuzlukların önüne geçilebilir. Artık her yeni doğan bebekten kan örneği alınarak tiroid hormonlarına bakılmaktadır. Gerekirse tiroid hormonu verilerek kalıcı sorunlar büyük ölçüde önlenebilir’ dedi.

Bir Yorum Bırakın

EN ÇOK OKUNANLAR

Tahmazoğlu’ndan çimentoculara hodri meydan

ÖZSAYICI’DAN SPORSEVERLERE ÖNEMLİ ÇAĞRI

ÇEKER’DEN MAÇA DAVET ‘’ŞİMDİ BİRLİK ZAMANI’’

Gaziantep'e Gaziantepspor müjdesi! Ne zaman sahalara dönüyor?

Çiftçilerle Birlikte Fide Dikti

ÇEKER’DEN MAÇA DAVET ‘’ŞİMDİ BİRLİK ZAMANI’’

Tahmazoğlu’ndan çimentoculara hodri meydan

ÖZSAYICI’DAN SPORSEVERLERE ÖNEMLİ ÇAĞRI

“YAPI SEKTÖRÜ KONUT ÜRETEMEYECEK HALE GELDİ”

BETON VE BELEDİYELER

Altın fiyatları ne kadar oldu? İşte güncel altın fiyatları

AYDIN AKYÜREK YAZDI... ADAYLIK SÜRECİNİ NASIL OKUDUM?

DOLAR VE EURO NE KADAR OLDU?

MERKEZ İLÇELER BUGÜN NETLEŞEBİLİR

Rektör Demir göreve başladı

NÖBETÇİ ECZANELER

28 Nisan 2024 Pazar Günü Nöbetçi Eczaneler